• Leverans Se leveranstid på varje produkt
  • Öppet köp 30 dagar
  • Frakt 89 kr - 149 kr
  • Fri frakt Över 2999 kr *Ej skrymmande gods
  • Varumärken Över 200 varumärken

Honung Utrustning

Att framställa honung är en fascinerande process som kräver rätt utrustning för att uppnå bästa resultat. Här är en detaljerad guide till den utrustning som behövs för att producera honung:

  1. Bikupor: Bikupor är hemmet för dina bin och där de samlar nektar från blommorna. Det finns olika typer av bikupor att välja mellan, inklusive trä- eller...

Att framställa honung är en fascinerande process som kräver rätt utrustning för att uppnå bästa resultat. Här är en detaljerad guide till den utrustning som behövs för att producera honung:

  1. Bikupor: Bikupor är hemmet för dina bin och där de samlar nektar från blommorna. Det finns olika typer av bikupor att välja mellan, inklusive trä- eller plastbaserade bikupor. Du kan välja mellan traditionella ramar med vaxkakor eller mer moderna ramar med plastceller. Se till att bikupan har en skyddande överdel och en ingång för bina.

  2. Dragkärl: Dragkärlet är en behållare som används för att samla in de honungsdränkta vaxkakorna från bikupan. Det kan vara tillverkat av rostfritt stål eller plast och bör vara tillräckligt stort för att rymma de vaxkakor du planerar att extrahera honung från.

  3. Vaxavlägsnare: För att extrahera honungen från vaxkakorna måste du ta bort vaxet. En vaxavlägsnare används för att smälta vaxet och separera det från honungen. Det finns olika typer av vaxavlägsnare, inklusive vaxsmältare, solvaxavlägsnare och vaxpressar. Välj en som passar dina behov och preferenser.

  4. Honungsextraktor: En honungsextraktor är en central del av honungframställningsprocessen. Den används för att centrifugera honungen ur vaxkakorna utan att förstöra dem. Honungsextraktorn fungerar genom att rotera vaxkakorna snabbt, vilket får honungen att slungas ut och samlas i en behållare. Det finns manuella och elektriska honungsextraktorer att välja mellan.

  5. Honungsfilter: Efter att honungen har extraherats kan det finnas små partiklar och vaxrester kvar i den. För att få en ren och klar honung är det viktigt att använda en honungsfilter. Det kan vara i form av en finmaskig sil eller en speciell honungsfilterpåse. Genom att passera honungen genom filtret avlägsnas eventuella orenheter.

  6. Honungsburar: När honungen är ren och klar är det dags att förvara den i burar. Honungsburar är vanligtvis gjorda av glas eller plast och kommer i olika storlekar. Välj burar som passar din honungsmängd och används för att försegla och märka dem på ett lämpligt sätt.

  7. Skyddsutrustning: Vid arbete med bin är det viktigt att skydda dig själv. Använd en bikupa, en rökpistol för att lugna bina, en bihätta, handskar och en biarock för att skydda hela kroppen. Detta minskar risken för stick och skyddar dig mot eventuella allergiska reaktioner.

  8. Arbetsbänk och verktyg: En arbetsbänk är användbar för att organisera dina honungsframställningsredskap. Här kan du ha verktyg som vaxskärare, vaxlampa, honungsskrapa och burklockningsverktyg. Dessa hjälper dig att arbeta effektivt och noggrant med dina bikupor och honung.

  9. Förvaringsutrymme: När honungen är färdig att förpackas och säljas behöver du ha lämpliga förvaringsutrymmen. Det kan vara hyllor, skåp eller skafferi där du kan förvara dina honungsburkar på ett mörkt och svalt ställe för att bibehålla kvaliteten och hållbarheten.

Dessa är några av de viktigaste utrustningarna som behövs för att framställa honung. Kom ihåg att noga rengöra och underhålla din utrustning regelbundet för att säkerställa en hygienisk och effektiv produktion av honung.

En honungsslunga och honungspress är två viktiga verktyg för att extrahera honungen från vaxkakorna och få den i flytande form. Här är en beskrivning av båda dessa utrustningar:

Honungsslunga: En honungsslunga är en cylindrisk eller konformad behållare med roterande ramar. Den används för att centrifugera honungen ur vaxkakorna genom att rotera dem snabbt. Genom centrifugalkraften slungas honungen ut mot sidorna av honungsslungan och rinner sedan ner till botten av behållaren. Honungsslungor kan vara manuella eller elektriska, beroende på preferens och mängd honung som ska bearbetas. De finns i olika storlekar och kan rymma flera ramar samtidigt.

Honungspress: En honungspress är ett alternativ till honungsslungan och används för att pressa ut honungen från vaxkakorna. Vaxkakorna placeras i en behållare och pressas samman för att pressa ut honungen. Det finns olika typer av honungspressar, inklusive manuella och hydrauliska. Manuella pressar kräver manuell kraft för att pressa ut honungen, medan hydrauliska pressar använder tryck för att extrahera honungen mer effektivt. Honungspressar är särskilt användbara för mindre produktioner eller för att extrahera honungen från delvis byggda vaxkakor eller bristfälligt byggda ramar.

Både honungsslungor och honungspressar kan vara tillverkade av rostfritt stål eller plast, och valet beror ofta på personliga preferenser och budget. Det är viktigt att rengöra och desinficera dessa verktyg noggrant efter varje användning för att undvika kontaminering av honungen och bibehålla en god hygien. Genom att använda en honungsslunga eller honungspress kan du effektivt extrahera honungen från vaxkakorna och förbereda den för förpackning och konsumtion.

Läs mer

Filter

Pris

25 kr - 11600 kr

Varumärke

Visar 1 - 18 av 18 artiklar
Till toppen av sidan
Visar 1 - 18 av 18 artiklar