• Leverans Se leveranstid på varje produkt
  • Öppet köp 30 dagar
  • Frakt 89 kr - 149 kr
  • Fri frakt Över 2999 kr *Ej skrymmande gods
  • Varumärken Över 200 varumärken

Kupa

Bikupor är strukturer som används för att hålla och underhålla biodlingar, vilket är processen att hålla och odla bin för att producera honung och pollinera växter. De spelar en avgörande roll för att skapa en säker och bekväm miljö för bina att bo och arbeta i. Utöver själva bikupan finns det olika tillbehör som kan användas för att underlätta ...

Bikupor är strukturer som används för att hålla och underhålla biodlingar, vilket är processen att hålla och odla bin för att producera honung och pollinera växter. De spelar en avgörande roll för att skapa en säker och bekväm miljö för bina att bo och arbeta i. Utöver själva bikupan finns det olika tillbehör som kan användas för att underlätta biodlingen och främja binas hälsa och produktivitet.

En bikupa består vanligtvis av flera viktiga komponenter, inklusive bottenbräda, bottenlåda, honungsrum (övre lådan) och tak. Bottenbrädan är den nedre delen av bikupan och fungerar som ingång för bina. Den hjälper också till att reglera ventilationen och skydda kupan från fukt och kyla. Bottenlådan är den första delen av bikupan där bina bygger sina vaxkakor och lagrar sina förråd av pollen och nektar. Honungsrummet är den övre delen av bikupan där bina lagrar honungen. Taket fungerar som skydd mot vädrets påverkan och ger också isolering för kupan.

Förutom dessa grundläggande komponenter finns det en rad tillbehör och utrustning som kan vara till nytta för biodlaren. Här är några exempel:

  1. Rökkanna: En rökkanna används för att producera rök, som kan användas för att lugna bina och hålla dem i schack under hantering av bikupan. Röken gör att bina tror att det finns en skogsbrand i närheten, vilket får dem att konsumera honung och göra sig redo att lämna kupan om det skulle vara nödvändigt.

  2. Ramborra: En ramborra används för att separera bina från vaxkakorna när bikupan öppnas. Detta underlättar för biodlaren att inspektera kupan och extrahera honungen utan att skada bina eller vaxkakorna.

  3. Dragare: En dragare är ett verktyg som används för att avlägsna de vaxkakor som bina bygger i bikupan. Detta kan vara nödvändigt för att rengöra bikupan eller för att extrahera honungen från vaxkakorna.

  4. Skyddsutrustning: Biodlare använder ofta skyddsutrustning för att skydda sig själva mot bistick. Det inkluderar overaller, hattar med insektsnät, handskar och stövlar. Det är viktigt att ha rätt skyddsutrustning för att undvika olyckor och minimera risken för bistick.

  5. Honungsslunga: En honungsslunga är en apparat som används för att extrahera honungen från vaxkakorna. Genom att placera vaxkakorna i honungsslungan och snurra runt dem centrifugalt separeras honungen från vaxkakorna och samlas upp i en behållare.

  6. Honungspress: En honungspress används för att pressa honungen ur vaxkakorna. Det är ett alternativ till honungsslungan och kan vara mer praktiskt för mindre biodlingar eller för biodlare som föredrar en enklare metod.

  7. Honungsburkar och etiketter: För att förvara och sälja honung behövs lämpliga burkar och etiketter. Det finns olika storlekar och former att välja mellan beroende på biodlarens behov och preferenser.

Det är viktigt att investera i kvalitetsutrustning och att regelbundet underhålla och rengöra bikuporna och tillbehören för att hålla bina friska och produktiva. Genom att använda rätt utrustning och tillbehör kan biodlaren skapa en gynnsam miljö för bina och maximera produktionen av honung och pollinering av växter.

Läs mer

Filter

Pris

25 kr - 6300 kr

Varumärke

Visar 1 - 46 av 46 artiklar
Till toppen av sidan
Visar 1 - 46 av 46 artiklar